Först anmälde han sig som laxskyddare sen började det ramla in pengar från alla hans auktioner – möt Tellis Katsogiannos, en av alla de som gör skillnad, en av våra laxskyddare.

– Vatten har alltid legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag var liten och upptäckte havet i Grekland. Sen blev det sportfiske som tillval i skolan, vidare till flugfiske och nu till egen verksamhet som jag levt på, heltid, sedan runt en tio år tillbaka, berättar Tellis Katsogiannos – som driver Tellis Flugfiske och som är en av Stiftelsen för Östersjölaxens laxskyddare.

Som många andra så har intresset styrts in mot flugfiske efter vild lax och vild öring.

– Du blir nörd till slut och sen är det bara en typs av fiske som gäller med det gäller ju å andra sidan massor av andra sidor av sportfisket. VI fastnar för en sorts fiske. En del blir metare, andra spinnfiskare efter gädda. Jag fastnade för fiske efter vild lax och öring, både i sötvatten och saltvatten.

Tellis Katsogiannos har valt att stödja Stiftelsen för Östersjölaxen både med sitt företag som Laxskyddare men också genom att arrangera auktioner på flugor där pengarna sedan går vidare till Stiftelsen.

– Det är på något sätt självklart. Du ger tillbaka av det du skördar. Jag lever på sportfisket och är beroende av att det finns fisk, välskötta bestånd och då är det givet att jag också ger tillbaka. Stiftelsens arbete är viktigt och väldigt konkret. Ni löser in fiskeplatser och det gör att pengarna kommer till nytta, direkt, fortsätter Tellis Katsogiannos.

Miljömedvetenhet

Under sina år i branschen, som sportfiskare, guide och som företagare så har hans ett den positiva utvecklingen med allt högre miljömedvetenhet.

– Det är ju det vi alla kan göra. Vi kan kolla hur en spötillverkare hanterar tillverkningen eller hur ett kraftbolag tar sitt miljöansvar. Vi kan göra val som konsumenter vilket sätter press på företagen och som driver på. Samtidigt kan vi ta oss en funderare om vi behöver köpa allt det vi tycker oss vilja ha. Vi alla kan ta ansvar för det vi gör, då går utvecklingen ännu snabbare åt rätt håll.

Pandemin

Under pandemin så har Tellis inte kunnat resa som tidigare – på gott och ont.

– Jag har aldrig tidigare tillbringat så mycket tid i de norra älvarna som under de här två åren och det är verkligen fantastiska vatten som fler borde upptäcka. De vatten vi har uppe i norra Sverige är värda ett besök. Säsongen kanske är lite kort men det är ett fantastiskt fiske tacka vare en massa entusiaster som restaurerat vatten, fixat till längs stränderna och gjort vattnen tillgängliga.

Självklarhet

– Laxskyddare är en självklarhet. Du kan betala en liten summa per månad, betala för ett helt år och du kan donera pengar till Stiftelsen för Östersjölaxen. Vill vi ha livskraftiga bestånd, kunna fiska med våra barn så kan alla göra någonting. Vi ser ju också massor av positiva tecken och resultat av arbetet för att skydda fisk, vatten och natur. Fisket i Östersjön är nu hårdare reglerat med nya regler inför den kommande säsongen och allt fler inser värdet av vi har lax och öring i våra älvar och andra vatten. Det går åt rätt håll och det fantastiskt roligt att konstatera, säger Tellis Katsogiannos.

Här hittar du Tellis Flugfiske